onsdag 7 mars 2012

V.18

Nu har jag gått in i vecka 19 (18+1). Info fr babycenter.se



Bebis
Nu är bebisen ungefär 12 centimeter lång i sitthöjd och väger knappt 200 gram. Bröstkorgen rör sig ut och in vid andning (även om det är fostervatten som bebisen 'andas'). Blodkärl syns fortfarande genom den tunna huden och öronen har flyttats dit de ska sitta, men de är ännu lite utstående.

Du erbjuds en ultraljudsundersökning i andra trimestern (vilken ofta sker ungefär nu) för att bedöma fostrets tillväxt och utveckling och se om förlossningsdatumet stämmer. Denna undersökning är för de flesta första gången de ser sin bebis. Det kan kännas stort att se den sparka, böja sig, sträcka på sig, rulla runt och till och med suga på tummen. Gå tillsammans om det är möjligt och be om bilder! 


Om du väntar en flicka, så kan det vara intressant att veta att hennes slida, livmoder och äggledare nu finns på plats. Om du väntar en pojke, så är de yttre könsorganen tydliga. Men det går inte nödvändigtvis att se bebisens kön - en del verkar vilja behålla det för sig själva genom att inta positioner som gör att det inte syns.
 




Mamma
Om en vecka, är du precis halvvägs igenom graviditeten. Mödravården har kommit att fokuseras mer och mer på mammors behov, så du kanske inte går dit så ofta om du inte har några problem som behöver extra tillsyn. Men gå inte och dra på oro utan att söka hjälp. Här kan du läsa svar på de vanligaste frågorna kring antenatalvård, graviditetskomplikationer och förlossningen. Men ring din barnmorska, om du fortfarande är orolig för något. Nu kan du börja känna dig yr om du ligger på rygg, så försök ligga i sidläge eller åtminstone lutad åt sidan lite. Orsaken till yrseln är att livmodern kan trycka på venen som för blod tillbaks till hjärtat. Använd gärna kuddar som stöd mellan benen, under höften, eller bakom ryggen om du tycker det känns skönt. 

Ofta görs den första ultraljudsundersökningen för att kolla att allting är som det ska med bebisen kring vecka 17-18. Det är fantastiskt att se bebisen, så försök att gå båda två om det är möjligt. Om du inte har några problem under graviditeten, kanske detta är enda tillfället att skaffa ett ultraljudsfoto av bebisen. 

Rymligare och bekväma kläder är skönt att ha, så unna dig själv ett par skor med lite extra utrymme, eftersom dina fötter sväller tillsammans med resten av kroppen. Det är skönast med låg klack när du blir tyngre. 

Egna kommentarer
Imorgon är det dax för vårat ultraljud. Ska bli spännande :) Har längtat så länge efter detta.

Jag känner mig inte yr när jag ligger ner. Men har vid några tillfällen känt mig lite småyr under dagtid.
När det kommer till fötterna så har jag än så länge inte märkt av någon svullnad, men dom blir lättare ömma.

Det är väldigt skönt att äntligen ha fått känna bebisens rörelser i magen, och vara säker på att det är just rörelser och inte gaser :)

//My

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design