tisdag 15 maj 2012

V.28+0



Bebis
Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet om en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar 

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen. 

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29 och pågår till vecka 40 (och ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period. 

Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen. 

Mamman
Inte långt kvar nu -- nu börjar den sista trimestern. De flesta kvinnor går upp cirka 5 kg från och med nu och fram till förlossningen. Dina besök på MVC är tätare mot slutet, men gå inte och vänta om du är orolig över något. 

Två känslolägen som kan tyckas motsatta är vanliga vid den här tiden: "Jag har varit gravid i evigheter" och "Hjälp, jag är inte redo för detta!" Det är helt normalt att känna så. Det kan hjälpa att prata med andra blivande föräldrar, till exempel i din föräldragrupp (om du går). Det kan vara intressant att besöka BB, så att du vet vad som väntar dig i förväg. Din föräldragrupp kanske kan organisera ett besök? Här kan du läsa andras förlossningsupplevelser som del av förberedelserna. 

Pappor kan oroa sig för förlossningen dels därför att det kan vara jobbigt att se sin partner ha ont, dels därför att det kan vara svårt att veta hur man bäst är till stöd. Läs om förlossningens olika skeden och om medföljare under förlossningen som förberedelse. Det kan också vara bra att veta, vad ni har att vänta er om det tillstöter några komplikationer. Bebisen kan behöva hjälp, så läs om akuta ingrepp ochkejsarsnitt. 


Egna kommentarer.
Jag går ju upp typ 5kg i månaden. I alla fall gjort det de senaste 2 månaderna.
Så lär sluta på typ 30-35kg.

Bebis rör sig jätte mycket, vilket kan ses rätt tydligt vissa stunder.

Om 1,5 vecka börjar våran föräldragrupp. Är lite spännande.
Hade kunnat gå på en profylaxkurs med. Men ligger en bit bort och min man kan inte ta ledigt fr jobbet. 
Varför sätter dom det inte på bättre tider. 14-18..bättre att dela upp det i fler än 2 tillfällen i så fall tycker jag.
Sen krockar det med både MVC besök och föräldragruppen :/
Så får la se om det är någon mer kurs som sätts igång innan bebis kommer ut.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design