lördag 23 juni 2012

V.33

Glömde ju att skriva inlägg om v.33, där jag befinner mig nu. 33+3 om man ska vara petig.
Infon hämtad fr babycenter som vanligt


BEBIS
Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet. 

Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens position – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen. 

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu så att huvudet lättare kommer ut under förlossningen. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig i och med att bebisen lägger på sig underhudsfett. 

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och fixerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar. Vill du föda utan medicinsk smärtlindring? Här kan du läsa om icke-medicinska ("naturliga") metoder. 

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
MAMMAN
Händer, fötter, vrister och ansikte kan vara lite svullna nu. Detta kommer sig av vätska i kroppen och kallas ödem, är ofta värre när det är varmt och under dagens senare del. Det kan tyckas märkligt att det skulle göra det bättre om du dricker mycket vatten – men det är faktiskt sant! Om ansvällningen är kraftig och du får huvudvärk, är det viktigt att ringa MVC eller läkare omedelbart, eftersom detta kan vara symptom på havandeskapsförgiftning (pre-eklampsi). 

Egna kommentarer
Tycker det känns som att bebis legat med huvudet nedåt hela tiden. Inte fixerat, men ändå åt det håller. Sparkarna har jag för det mesta känt på min högra sida uppåt revbenen.
Längtar mer och mer för varje vecka som går. Snart är våran prinsessa här. Men samtidigt blir jag mer och mer nervös. Vet ju inte alls vad vi har att vänta oss. Men samtidigt vet jag att det kommer gå bra. Jag är så redo jag kan bli för det här.
Jag har la haft svullna händer och fötter större delen av graviditeten. Men det är klart att det blir väldigt mycket värre när det är varmt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design