onsdag 22 februari 2012

Vecka 16


Vecka 16, eller vecka 17 om man vill. Info fr. babycenter



Bebis
Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, kring 10 cm lång i sitthöjd och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre. 

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada. 

Bebisen håller huvudet mer upprätt nu och ögonen sitter närmare varandra. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen. Fostervattnet och fosterhinnorna fungerar också som en vätskefylld 'kudde' som skyddar bebisen inne i livmodern. 

Ibland kan det göra ont i sidorna av kroppen när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska. 


Mamma
Nu har du förmodligen lagt på dig minst 2,2 kg och kanske så mycket som 4,5 kg. Livmodern växer och det kan kännas när ligamenten i nedre buken sträcks. Vanligtvis går dessa smärtor över fort, men det är värt att tänka på att din växande livmoder kommer att belasta ryggen mer och mer – läs våra tips om hur du skyddar din rygg

Många par oroar sig inför förlossningen och inför sina kommande roller som föräldrar. Detta är helt normalt. Prata med andra som redan har barn om hur de kände vid den här tiden och läs om vad som händer under förlossningen. Här kan du läsa några förlossningsberättelser som kan ge en idé om vad andra upplevt eller besöka Mamma, Pappa, Barn-forumet för att se hur andra föräldrar har det med sina barn och sitt föräldraskap. 

Om du har tid och råd, kan det vara värt att åka på semester. Det rekommonderas ofta att du reser i mitten av graviditeten om du kan planera så, därför att de flesta mår bäst då men är ännu inte så stora att det blir jobbigt och förlossningen ännu ligger såpass långt fram att du inte behöver oroa dig för att föda för tidigt. Om du måste flyga senare i graviditeten, är det bäst att kolla med flygbolaget att de tillåter gravidasom är så långt gångna. För övrigt kan du läsa våra tips om hur du reser bra under graviditeten och ha en bra resa! 

Här kan du läsa en guide till bra kost inför nästa stadium av din graviditet. 

Egna kommentarer
Klart att förlossningen finns i mina tankar, och oroliga tankar blandas med förväntansfulla. Men det går som det går och jag ska försöka läsa på om olika hjälpmedel osv som finns.
Hade ju inte tackat nej till en semester i värmen. Men verken pengar eller tid finns. Drömde i natt att vi vann en resa på bingolotto. Lite ledsamt att inse att det va en dröm.
Jag tror jag gått upp närmare 2,2+4,5kg.
Tror jag känt av bebis lite, men längtar efter den första riktiga kicken,



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Free Website TemplatesFreethemes4all.comFree CSS TemplatesFree Joomla TemplatesFree Blogger TemplatesFree Wordpress ThemesFree Wordpress Themes TemplatesFree CSS Templates dreamweaverSEO Design